Formare continua 2020: Psihopatologie
Psihopatologie
Tema 1. Andrei Tudor Chiriac, Metode si criterii clinice de evaluare in psihoterapia si analiza jungiana.
Tema 2. Adina Nicu MAsdrag, Trauma. Disociere. Deprivare
Tema 3. Dr. Camelia N. Pătrașcu-Boanca, Psihiatrie jungiană. Intelegerea psihodinamică a pacientului
- Tema: Metode si criterii clinice de evaluare in psihoterapia si analiza jungiana.
Andrei Tudor Chiriac, Psiholog clinician specialist, formator si supervisor psihologie clinica
Psihanalist IAAP
Data : 5-6.09.2020 Credite CPR : 16 credite
Descriere:
Atelierul propune oferirea unui set de informatii si "unelte" general valabile in contextul clinic, atat cel de cabinet privat cat si cel insititutional.
Aceste instrumente și deprinderi clinic permit structurarea si evaluarea conditiei pacientului.
Se urmareste dezvoltarea abilitatii de a putea cu usurinta sa transferam contextul de evaluare din limbajul clinic in cel analitic si invers.
Vom explora cadrul in care putem face acest lucru si vom urmari si ce instrumente putem folosi.
Urmaresc sa fie un atelier interactiv, bazat pe experientele si curiozitatea – experiențele clinice in practica psihoterapeutica a participantilor.
- Tema: Trauma. Disociere. Deprivare
Formator: Adina Nicu Masdrag, Psihotarapeut analist, psihanalist jungian, supervisor în psihoterapie analitică. Data: 19-20 septembrie,
16 credite CPR
Vom porni in acest workshop de la definitia traumei, data de Donald Kalsched. El spune ca orice experienta care provoaca copilului o insuportabila durere sau anxietate este o trauma.
Trauma poate avea diverse magnitudini, de la cea acuta - abuzul, la cea cumulativa, care presupune ca nevoile de atentie si afectiune ale copilului nu sunt implinite.
Prin urmare vom discuta despre "sistemul arhetipal de autoingrijire al psihicului" formulat de Kalsched si despre diada protector/persecutor.
Vom elabora pe tema disocierii, regresiei, negarii, reprimarii, mecanisme implicate in procesul traumei.
De asemenea, vom vorbi despre perspectiva neurobiologica pe care o aduce Margaret Wilkinson asupra traumei.
Vor exista exemplificari clinice. Se vor discuta aspecte legate de transfer si contratransfer in lucrul cu pacientii cu trauma relationala.
- Tema: Psihiatrie jungiană. Intelegerea psihodinamică a pacientului
Dr. Camelia N. Pătrașcu-Boanca, Psihoterapeut principal, supervisor în psihoterapie analitică, Psihanalist jungan – IAAP, Supervisor IAAP & CPR
Data: 2, 3, 4 octombrie 2020, Credite CPR: 20 credite
Teoria si gandirea lui Carl Gustav Jung a introdus în psihologia si psihiatria modernă concepte fundamentale precum: introvert, extravert, complex, arhetip, inconștient, inconștient colectiv etc. Conceptul de inconștient este diferit de teoria freudiană care explică inconștientul ca un rezervor de refulări în timp ce în teoria jungiană inconștientul este o principala resursă a psihicului uman.
Ințelegerea psihodinamică reprezintă o abordare a pacientului prin prisma teoriei și cunoașterii psihanalitice jungiene.
Psihiatria înregistrează schimbări profunde în ultimul timp datorită frecvenței crescânde a condițiilor mentale dar și datorită progreselor terapeutice și ocupă un loc din ce în ce mai important în cadrul științelor medicale și științelor psihologice.
Psihiatria psihodinamică se caracterizează prin:1. Un mod de a gândi despre pacient, 2.Include conflictul inconștient, dinamica structurilor intrapsihice si relațiile interne de obiect. 3. Reunește toate aceste elemente cu descoperirile contemporane ale neuroștiintei. 4. Analizează instanțele intrapsihice diferite cu scopuri și priorități diferite. 5.Analizează impulsul în opoziție cu o conștientizare internalizată a cerințelor realității interne 6. Un model care explică fenomenele psihice drept consecințe ale conflictului intrapsihic. Evaluarea efectuată la nivel fenomenologic și psihodinamic de către terapeut a pacientului, poate conduce către o terapie psihanalitică eficientă.