Psihologia analitică s-a constituit treptat în România începând de la primele cursuri universitare de Introducere în psihologia Jungiană, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației ale Universității București din perioada anilor 1993, la nivel licență. În timp, s-a adăugat un curs de Analiză de simbol la nivel masterat în Psihologie clinică și psihoterapie.
Peste ani, studenții acelor cursuri s-au reîntâlnit în fundația dedicată lui Jung în România, Asociația Română de Psihologie Analitică, al cărei act de constituire poartă data decembrie 2000. Fundația fusese opera a trei psihologi pasionați de cunoaștere și complexitate: Mihaela Minulescu, Petru Lisievici și Carmen Popescu.
Din 2002 începe să funcționeze formarea în psihoterapia analitică, printr-un program masteral constituit la Universitatea Titu Maiorescu, apoi la Universitatea Spiru Haret, completat cu ședințele de analiză personală și formativă oferite în cadrul A.R.P.A. celor care doreau să ajungă să profeseze psihoterapia analitică.
Odată cu constituirea unui cadru legislativ specific pentru psihologie și practicare acreditată, formarea în psihoterapie analitică a primit girul Colegiului Psihologilor în 2005 și a fost trecută în întregime sub coordonarea directă a asociației formatoare, A.R.P.A. Din 2008, studenții în psihoterapie analitică se formează printr-un program care este o oglindă a metodologiei din primii doi ani ai programului formativ de patru ani al Institutului C. G. Jung din Elveția, Kusnacht.
În urma analizei personale și a absolvirii programului metodologic și clinic, s-au și se formează psihoterapeuți de orientare analitică, jungiană. În prezent, formarea pentru psihoterapie analitică continuă cu un program pentru nivelul de analist jungian, cu sprijinul IAAP, precum și în terapia prin sandplay cu sprijinul ISST
ADUNARE GENERALĂ 2022
Adunarea generală ARPA pe anul 2022 a avut loc în data de 20 februarie. Adunarea generală s-a desfășurat online, cu utilizarea aplicației zoom și cu folosirea unui sistem electronic de vot, dezvoltat de SC Apostrof SRL.
În cadrul adunării au fost aprobate prin vot:
- Raportul de activitate și Raportul financiar pe anul 2021;
- Modificarea componenței Consiliului de conducere, datorate retragerii prin demisie din motive de sănătate a doamnei Carmen Popescu, membru fondator. Consiliul director are acum următoarea componență: dna. prof. univ. Dr. membru IAAP Mihaela Minulescu, membru fondator, dl. prof. univ. Dr. Petru Lisievici, membru fondator, dna. lect. univ. Dr. membru IAAP Maria Tănase;
- Actualizarea componenței comisiilor de specialitate;
- Propunerile de îmbunătățire a activității pentru anul 2022;
- Acordarea statutului de membru ARPA cu drepturi depline a absolvenților cu lucrare de disertație a programului ARPA de formare în psihoterapie analitică, recomandați de doi membri cu drepturi depline.