Program de sustinere psihologica a persoanelor aflate in tratament oncologic
In cadrul unui parteneriat cu Spitalul Filantropia, Sectia de oncologie – ambulatoriu, a inceput in mai 2019 si continua in 2020, un program complex prin care consilieri si psihoterapeuti din ARPA, ofera volutar suport terapeutic persoanelor aflate in tratament chimio-terapeutic.
Cancerul poate fi depasit si vindecat daca conditia psihica a pacientului sprijina vindecarea.
In acest sens, programul de sustinere terapeutica psihologica este un program de intarire a procesului de tratament si vindecare medicala.
Cercetarile privind raspunsul la tratamentul medical al cancerului aduc in prim plan faptul ca dusmanul psihologic al vindecarii este sentimentul de singuratate si neputinta, alaturi de emotiile negative (tristete, teama, furie, neliniste, rusine, vinovatie) care sunt pastrate in interior si surpa increderea in viata. Persoana nu vorbeste despre temerile sale si persoana nu primeste deschis/ neconditionat sprijinul cald si iubirea oamenilor din jur (cuplu, copii, prieteni).
Acest program invita persoanele aflate in tratament chimio/radioterapeutic sa vorbeasca, sa exprime ceea ce simt, nu numai prin cuvinte ci si prin imagini cu ajutorul desenului, a modelajului, a imaginatiei si sa isi constientizeze astfel partea vie a sa si dorinta de viata, sub forma deschiderii spre emotiile constructive: bucurie, multumire, speranta, recunoastinta, incredere in sine si in cei din jur.
In fiecare zi de tratament, cate 3 terapeuti ARPA sustin acest program de conversie spre viata, in cadrul Departamentului oncologic din Spitalul Filantropia Bucuresti, cu sprijinul medicului sef, dr. Dragos Median.